A bőr cipő karbantartása

Szerző: | Stílus, szervíz

Útmutató a drága férfi bőr cipők védelme, gyors rendbehozatala érdekében.

Az elfeledett cipőápolás

A cipő az alapja a férfi megjelenésének. Szó szerint, ez van a talajon.

Kényelmes, drága, és csillog mint a tücsök feneke.

Nem egyszerű feladat a mai bőséges választék közepette  a megfelelő színű, arányú cipőt megtalálni.

Amíg az ember fiatal, megveszi a legtrendibb csukákat, viszont nagy ívben tesz a tisztán tartásukra, ápolásukra. Korral megfordul a helyzet, a legócskább műbőr vackot is óvja, mert annyira kényelmes.

Ó azok a velúr cipők, milyen hamar tönkre mennek, mert nincs aki szakszerűen karbantartsa őket. Bekerülnek a szekrény mélyére, bízva abban, hogy egy jó tündér visszavarázsolja eredeti szépségüket. Minden nap használjuk, ezért kopik, szakad. Az alkalmi cipőt is eszi az idő.

Van néhány egyszerű módszer amivel ápolni tudjuk a bőr cipőket, és nem árthat nekik tovább sem napsütés sem eső.

bőr cipőBőr cipő karbantartása

Mit csinálsz ha baj van a cipőddel? Irány Misterminit, mert a jó cipészmesterek lassan kihalnak. Egyre kevesebb a suszter, a közelemben már csk 3 idős bácsi üzi az ipart kevéske nyugdíja kiegészítéséhez. Senki nem tudja majd pótolni azt a tudást amit Ők a bőr cipőkről tudnak. Senki. Sírba száll velük. Összeszedtem amit ők a bőrcipők ápolásáról tudnak, de nincs kinek továbbadniuk.

Van egy kérdés ami mindenkit érdekel, de senki nem teszi fel: Ez a cipő időjárásálló?

Hogye! Amíg fel nem veszed. Utána már rajtad áll, hogy az marad vagy sem. Beviszed az autód a mosóba, nagy valószínűséggel kérsz rá viaszt. Taszítja a koszt, és gyönyörűen levezeti a vizet.Az esőkabát ugyanígy ledobja magáról a csapadékot, mosás után az impregnáló szilikon újra vízhatlanná teszi.cipő7 A bőr cipővel is meg lehet tenni ugyanezt.

A cipők nedvesség szempontjából sarkalatos pontja a gyűrődési zóna a lábfejen.

A cipők alapanyaga leggyakrabban szarvasmarha bőr, olykor lóbőr, kecskebőr. Cserzéssel teszik ellenállóvá, tartóssá, de utánozhatatlan tulajdonságait, erejét a corium-nak, a bőr kötőszöveti rétegének köszönheti, ami nagyon érzékeny a kiszáradásra. Éppen ezért a bőr cipő nem lehet túl száraz sem, vigyázni kell a nedvesség egyensúlyban tartására.

Ennek kivitelezéséhez  az USA-ban nagyon régóta gyártanak szereket, mint pl a Leather Honey, ami oldószer és illatmentes, behatol a bőr mélyére, és megfiatalítja azt, akár egy jó kozmetikus.  Vagy a Chumberlain Leather Milk , ami gyengéden tisztít, tele van természetes balzsamokkal, mindenféle bőrből készült használati cikken alkalmazható.

Ezeket az Amazon-on megvehetünk,24- 27$- os áron. Magyarországon a Pharmaka Lederöl bőrolaj a legkönnyebben elérhető bőrtartósság fokozó kb. 1500 Ft fél liter Webáruházakban is. a Deichmann is forgalmaz viszt, amit szivaccsak kell felkenni.

cipőpucolóVédelem az új cipőnek só ellen

Télen gyalogolunk az utcán, elkerülhetetlen, hogy sós latyak ne érje a cipőnket. Melegebb éghajlatokon a homok nem okoz akkora problémát és kárt a bőr cipőknek mint az út szóró só. Bár ennek összetétele változott, már nem nátrium, hanem kálium vegyületet szórnak ki, rongáló hatása a bőr cipőkre nézve semmit nem változott.

A só elszínezi és gyengíti a bőrt.

Vegyünk egy pár használt téli bőr lábbelit. Nagy valószínűséggel ott “égtelenkedik” az orrán, vagy körben a talpa fölött a só okozta fehér folt, amit nem sikerült elfedni a cipőboltok kínálta csodaszerekkel. Nem elfedni kellett volna, hanem letakarítani, és megspórolható egy út a suszterhez. Ennek legjobb, szere a méhviasz. A Kiwi márkanevű cipőápolót hanyagoljuk, árt mint használ, valódi méhviaszt szerezzünk be! Használata persze nem olyan egyszerű mert 60 fokon olvad, de megéri dolgozni vele.

Bőr cipő sótalanítását, azzal kezdjük, hogy egy puha ronggyal ledörzsöljük a sós mocskot, de csak miután hagytuk szobahőmérsékleten száradni. Jöhet az olvasztott méhviasz, puha ronggyal, vékonyan, nagyon vékonyan bedörzsölve. Száradás után jöhet a bőrápoló.

Nem könnyű bőr cipő birtokosának lenni, az ápolás elhanyagolása, a nem megfelelő nedvességtartalom a savak, lúgok, sók kikezdik a bőrt, elveszti szépségét, drága bőrcipőnknek búcsút inthetünk.

repedt bőrBőr cipő saját kezű karbantartása

Valószínűleg Te is erős késztetést érzel, hiba esetén cipőjavítóba vinni a lábbelid. Nem mindig kifizetődő, ráadásul időrabló. Nincs az az impregnáló spray ami egy esős séta közben távol tudná tartani folyamatosan a vizet a bőrtől, ezt gondolom már tapasztaltad.

A piacon kapható egyszer használatos cipőápolók hosszú távon  inkább károsak és kevésbé hatékonyak. A családunkban mindenkinek megvan a maga kis cipőápoló doboza, benne egy sárkefével, egy puha fényesítő kefével három darab ronggyal és három konzervdoboznyi cipőápolóval. Minden helyzetben kihúz a bajból.

  1. Keress egy olyan anyagot ami kizárja a vizet

Sok vita volt már azzal kapcsolatban melyik a legjobb vízzáró, melyik a leghatékonyabb. Hatalmas a piac, rengeteg márka kapható, nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb. Nem mindegyik fajta cipőápoló ,van amelyik csak fényező, és nem mindegyik jó minden fajta bőrhöz.

  • Keress egy jó fényesítőt

Ezek általában viasz alapúak, általuk létrejön egy víztaszító fényes felület, ami rövid ideig a sónak, víznek is ellenáll. A lényeg az, hogy következetesen minden viselés után kenni kell. Gátolja a kopást, a nedvesség behatolását

  • Speciális vízzáró vegyületek

Ellentétben a fent említett szerekkel, ezek már inkább ipari célú anyagok. Aki volt katona, még emlékszik a surranóra kenendő petróleumszagú tubusos cuccra. Nem is ázott be a bakancs. Vannak már modern változatai, de én inkább az előbbi két lépés híve vagyok. Környezetabb.

  • Vízzáró spray-ok

Teljesen lezárja a bőr pórusait, nem képes lélegezni és szilikon tartalma ki is szárítja azt. Használatuk előtt mindenképpen alá kell kezelni a bőrt, és bőkezűen kell bánni velük, mert hamar lejönnek a cipő felületéről, legalább fél óra száradási időt kell hagyni használatbavétel előtt.

2. Ha nem fekete a bőr cipőd, tesztelj!

Ez a lépés kulcsfontosságú, egy nem fekete cipő életében, akkor ha azt akarod, hogy eredeti szépségét megőrizve ragyogjon, és véletlenül sem akarod elszínezni. Vedd ki a fűzőt. Puha kefével, majd puha ronggyal távolíts el minden piszkot. A színezett cipőápolóknak soha nem olyan színük van, mint a Te cipődnek, ezért legjobb választás a színtelen. Na de abban sem bízunk meg először 100%-ig, ezért tesztelünk. Keress egy eldugott helyet a cipő nyelvén, vagy a fűzés belső oldalán. Kenj, vagy fújj rá egy kevés ápolót, majd száradás után nézd meg milyen lett.

Ne feledd, inkább tesztelj kétszer, mint elrontsd egyszer.

Attól hogy a cipőd fényes, még nem biztos,hogy ellenálló is.

A bőr cipőt először vízhatlanná kell tenned, utána fényesítened.

ecco.berlinJavaslatok tartós bőr lábbelik beszerzéséhez hűvös napokra

Speciális cipők: Nagyon sok cég használ vízálló anyagokat úgynevezett gortex-et, szintetikus bőrt, csúszásmentes gumi talpat a cipők gyártása során. Elegáns cipőkbe nem építik ezt az anyagot, viszont léteznek magas szárú, zord időben viselhető, öltönyhöz is hordható bőr cipők. Erre egy példa az Ecco cég Berlin GTX nevű cipője. Hasonló fazon keresésével megpróbálkozhatunk a hazai cipőboltokban is. Nem szuper elegáns, cserébe, nem kell aggódnod zord időben sem, hogy elázik a zoknid.

dress bootsCsizma: Nagy hidegben és hóban a legjobb szolgálatot teszi, védi az ízületeket, a bokát és ruházatot, csak nem minden öltözethez hordható. Nadrág alatt kissé vicces látványt nyújt, torzítja annak vonalát. A dress boots, nem szerencsés fordításban magyarul ruha csizma alternatívája lehet, viszont ugyanúgy rendszeresen kezelni kell mint egy bőr cipőt.

kalucsni nokalucsniGumi cipővédő: Munkavédelmi célból találták ki, Magyarországon elvétve használják utcán is. Pedig nagyon jó választás durva latyakos időben,  zuhogó esőben, pocsolyák közt lavírozva. Egy hátránya, hogy tökéletesen illeszkednie kell a cipőre, különben befolyik a víz mellette. Már tűsarkú női cipőre is fejlesztenek. Akinek drága bőr cipői vannak, annak felbecsülhetetlen érték egy jó kalucsni.

Hogyan szárítsuk a vizes bőr cipőt

Zárásként lássuk mi a teendő ha megázik a cipő. Lehetsz bármilyen előrelátó, elkaphat egy hirtelen jött eső.

  1. Első dolgod legyen a lehető legtöbb nedvesség letörlése, leitatása papírtörlővel, puha ronggyal a bőr cipő felületéről.
  2. Ezután jöhet a belső rész, tömd ki puha papírral, ronggyal.
  3. Óránként cseréld, amíg száraz nem marad a nedvszívó anyag. Teljesen átázott cipőnél eltarthat a művelet egy-két napig is. Tudom, hogy legszívesebben rátennéd a radiátorra, de ezzel ki is végeznéd. Kiszárad, nem megszárad! Ha felmelegszik, nagyon gyorsan párolog a nedvesség, kiszárítja a bőrt, törni fog. Sajnos a törött bőr már nem javítható.
  4. Ha már száraznak érzed, megkezdheted a kezelését, sámfázd ki.

Bánj vele úgy mint ha új lenne, kapja meg a bőr balzsamot, majd jöhet a többi művelet, ahogy azt már fentebb olvastad.

a sok tízezer forintos bőr cipőnél nincs kellemesebb, kényelmesebb viselet. AZ idő csak nemesíti, összenő a lábunkkal. Óvjuk, védjük, amíg csak lehet. Megérdemli.

Hogyan vásárolj inget önállóan?

Útmutatónk alapján könnyedén, gyorsan beszerezheted a hozzád legjobban passzolló inget.

ing

 

Hogyan vásárolj inget önállóan?

Útmutatónk alapján könnyedén, gyorsan beszerezheted a hozzád legjobban passzolló inget.

ing

 

Share This