Férfi ing, válassz jól!

Szerző:

Férfiként nem mindig könnyű eldönteni melyik inget vedd meg és melyiket ne.

Az öltözködési stílusod alapvetően meghatározza hová fogsz nyúlni.

Te tudod honnan ered a stílusod?

Hamarosan birtokodban lesz a misteringer féle szemlélet. Ez átsegít a nehéz helyzeten.

 

 • Elgondolkodtál már azon mi a különbség egy 5000 és egy 50.000 Ft-os férfi ing között? Mindegyiknek vannak ujjai gallérja, gombjai, és mégis …

Az ing fő jellemzői:

 1. nyakban galléros
 2. hosszú ujjú
 3. csuklónál mandzsettában végződik.

Titkos küldetése az, hogy, elegánsan keretezze viselője arcát és emelje a zakó „fényét”. csökkentse a zakó elhasználódását, növelve annak élettartamát.

Ha megváltoztatjuk egyes jellemzőit: színét, mintáját, textúráját (felületét, tapintását), az ing válhat szabadidőssé, sportossá vagy formálissá is.

Az ing soha nem unalmas, vagy régimódi.

Megfelelő megjelenés

Ha megfigyeljük hogyan hordják ezt a ruhadarabot a férfiak, hogyan áll rajtuk, gondolkodás nélkül kijelenthetjük, hogy a hímnemű emberek

A férfiak 80 %-ának fogalma sincs róla, hogy mennyire előnytelenül áll rajta az éppen viselt ing. 

Hogyhogy ilyen sokan vannak?  Az ingek egy idealizált testalkatra készülnek sorozatgyártásban. Amit mindenkire készítenek az senkinek sem jó igazán.

 • Ha kellemes a nyakbősége akkor az ujja hosszú.
 • Ha jó az ujja hossza, akkor a gyomor tájon feszül.
 • Ha jó a derékbősége akkor a nyaka áll el . . .

Megoldást, egy jó szabó jelent, aki képes bevenni itt-ott pár centit, az idealizált testre készülő majdnem jó ingünkből.

1ingek4

Mik a legfőbb jellemzők, amik alapján érdemes férfi inget keresned hogy előnyre változtasd azt, ami most hátrány?

Vedd elő a kedvenc inged,  lefuttatunk egy 5 lépéses tesztet

 

 1. Nyak: A felső gombot begombolva a mutató ujjad befér a gallér és a nyakad közé (csak az egyik mutató ujj)?
 2. Mandzsetta: elég szoros ahhoz, hogy elforgás nélkül könnyedén ki- és be tudod gombolni?
 3. Derékbőség: akkor megfelelő, ha oldalanként 1 cm be tudsz csípni az ujjaid közé úgy, hogy nem feszül rád és nem is túl bő.
 4. Váll: a vállvarrás a vállcsúcson van (nem 1-2 cm-el lejjebb vagy feljebb pont ott)
 5. Ing ujj:  elég hosszú ahhoz, hogy a karod felemelve a mandzsetta ne feszüljön rá drasztikusan az alkarodra, és legyen elég rövid ahhoz, hogy a karod magad mellé leengedve a mandzsetta felett ne buggyanjon be az ujja

Ha a teszten átment az inged, birtokában vagy a legjobb alapnak, már csak finomításokra van szükséged.

Az ördög a részletekben.

Nézzük át melyek ezek, mire figyelj ha legközelebb inget veszel.

ingek2

Az Ing anyaga:

1.Pamut

Gypot terméséből készülő nedvszívó természetes szál. A legtöbbet használt és legjobb férfi ing anyag.  mindennapi viselethez és alkalomra egyaránt Tartós, puha, szellőzik, szívja az izzadtságot, szépen könnyen vasalható. A puplin fantázia nevű a leginkább elterjedt ing alapanyag. A pamutbatiszt is könnyű, finom anyag, az oxford erősebb, tömöttebb, pinpoint, harringbone, pamutflanel, viyella … Legdrágább ingszövet a “sea island” ezzel üzletben biztosan nem fogsz találkozni.

A vasalásmentes ingek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ezek tisztán pamutból készülnek, néhol BIO felirattal kívánatosabbá téve. Vasalásmentességüket az alap anyag kikészítése során nyerik el. A pamut szál cső formájú, nem tömör. A szálak falát merevvé “emlékezővé” teszik, ezért mosás után kirúgják magukat, nem maradnak gyűröttek. Hátrányuk a kezelés folytán rövidebb élettartamuk Divatingeknek tökéletes anyag.

2. Műszál

Mesterségesen előállított szálhúzott műanyag. Tisztán nem alkalmazzák. Műszálat azzal a céllal kevernek a pamuthoz , hogy olcsóbb legyen. Semmi más funkciója nincs, ráadásul a műszálas ing nem vagy kevésbé szellőzik, bezárja a nedvességet, fülledté teszi bőrt,  melegebb időben kifejezetten kellemetlen a közérzetet ad.  Ha ilyen anyagút látsz, jól gondold meg, hogy megveszed-e! Felülete hamar göbösödik. (apró kellemetlen csomók keletkeznek a dörzsölésnek kitett felületeken) Az olcsó frakkingek is ebből készülnek, de azokat talán egyszer ha felveszi gazdája. Kétségtelenül könnyű kezelni, gyorsan szárad, nem gyűrődik.

3. Selyem

Szmoking és frakk ingek előkelő anyaga. Nagyon drága,  sok selyemhernyó kell az előállításához. Nedvesség felvételében verhetetlen rendkívül kellemes a bőrnek. Mindennapi használata, alacsony kopásállósága magas ára és körültekintő kezelési igénye miatt sem javasolt.

Gallér formák:

A klasszikus férfi öltözködésben 17 gallérformát különböztetnek meg.

Nézzük a 3 legfontosabbat, amivel a kezdeteknél simán elboldogulsz.

 

  Lehajtott gallér, aminek gallér szára hosszú, ráfekszik az ing testére, egy gombbal záródik a nyakon, elegáns hatású, keskenyebb fajta nyakkendőcsomó használható hozzá. Ez a forma le-fel mozgatja a tekintetet, ezért optikailag nyújtja az arcot.

  Kent gallér Nevét onnan kapta, hogy a gallér elülső vonalai, szárai,  60°- 180°-os szöget zárnak be egymással. Nyakon szintén egy gombbal záródik. Ez a forma is le-fel mozgatja a tekintetet, optikailag nyújtja az arcot. Nagyobb csomóra is köthető felette a nyakkendő. ing

ing

  Legombolható gallér más neveken “button-down, vagy “soft roll collar”. Puha, lágy esésű gallérforma, nyakon szintén egy gombbal záródik. Kisebb csomóra  köthető felette a nyakkendő. Az olaszok a dupla gombos nyakmegoldást kedvelik, ehhez nagyobb nyakkendőcsomót kell kötni.

legombolt

Mandzsetta:

A gombos mandzsettával felszerelt férfi ing a legtöbb  alkalomra hordható.

ing

A minőséget a dupla gombolású mandzsetta, a hasítékon is gombolható függőlegesen varrt gomblyuk jelzi.

mandzsetta1
ing mandzsettagomb

francia mandzsetta az ünnepi alkalmak jellemző viselete. Duplán hajtott, értékes vagy vicces mandzsetta gombbal rögzített. Stílusos, jellegzetesen elegáns megjelenést ad.

A gombok:

Általában kemény, vastag műanyagból készülnek. Az olcsó ingeken gyenge minőségű olykor öntési maradékos könnyen törő gyanta alapú, hamar sárguló gombok vannak. Ezek rendszeres használat mellett egy-két éven belül tönkre szoktak menni. Ha legközelebb egy olyan inget veszel aminek néhány viselés és mosás után elkezdenek törni a gombjai, tudd, hogy nagyon alacsony minőségű ingre adtál ki pénzt.

Dekadens alternatívája a műanyag gomboknak a gyöngyház és a csont. (gyöngyház = kagylóhéj) A gyöngyház olyan kemény, hogy a tűt is képes eltörni. A magas minőségű ingeken használják. Körültekintően kell bánni vele, mert a durva tisztítószerektől idővel szétesnek.

 ing

Ahogy olvastad a leírtakat valószínűleg többször elgondolkodtál, hogy minek aggódni ilyen látszólag jelentéktelen hülyeségeken egy egyszerű ing kapcsán. A válasz egyszerű:

A részletek számítanak!

 Függetlenül attól, hogy mennyire vagy hajlandó tudomást venni arról, hogy:

Az első találkozás, az első vizuális élmény a másik félről, a legerősebb benyomás ami érhet. Nem ismételhető meg.

Rád néznek és ítélnek, skatulyába vagy kíváncsiság tárgyává tesznek.

A testbeszéded és az,  hogy mit viselsz, kommunikálnak helyetted, kapukat nyitnak és zárnak.

Az inged központi része a ruhatáradnak és nem csak optikailag. Engedd, hogy közvetítse a világ számára üzeneteid.

Ha már egyszer : -“Minden a tunikával kezdődött….”

ing

Képek forrása: Google, Pinterest

Mélyre hatóbban olvashatsz az ingek történeti eredetéről az ing specialistától

Hogyan vásárolj inget önállóan?

Útmutatónk alapján könnyedén, gyorsan beszerezheted a hozzád legjobban passzolló inget.

ing

Hogyan vásárolj inget önállóan?

Útmutatónk alapján könnyedén, gyorsan beszerezheted a hozzád legjobban passzolló inget.

ing