karkoto_3A leggyakrabban használt kifogások: – a karkötő nőknek és gyerekeknek való, meg egyébként is kényelmetlen.

Ezek azok a berögződések, amik többnyire nem tapasztalások útján alakulnak ki, és most segítek most elgondolkodni rajtuk picit.

Évszázadokon, sőt, a merészebb gondolkodásúak kedvéért, évezredek óta az uralkodók teljesítményének, rangbéli elhelyezkedésének jelölésére alkalmazták. Alig több mint 150 év telt el az óta, hogy ezt az ékszert mellőzendőnek tekintik, a férfi kiegészítők tárából.

Kikopott, elfelejtettük hogyan viseljük a karkötőt és napjainkban  úgy tér vissza a divatba, akár a tarackbúza a kizsigerelt talajra.

Már nem vagyunk királyok, sem uralkodók,( bár néha jó volna hinni, hogy mégis :D) de bizony attól még üzenetet hordoz.

No akkor lapogassuk meg a tabukat picit, hogy ne érezzék annyira nagy legénynek magukat!

Mik a legnagyobb tévhitek:

 A karkötő nem nekem való.

Ezt már meg is cáfoltam, pár mondattal ezelőtt. Az ékszernek nincs neme. Aki ezt mondja, az valószínűleg még nem próbálta. Itt az ideje. Fel kell próbálni, tanácsot kérni, ha egyedül nem megy. Mindenki vonzódik valamilyen anyagi minőséghez, legyen az bőr, zsinór, ásvány, fém. Az elején legyen egyszerű. Egy csat, horog, horgony, sekli, bármi ami tetszik. Letisztult, visszafogott, mértéktartó legyen.

Nem áll jól .

Ez azért van, mert nem figyel a környezetére. Például: sportot kiváltképp szívesen űző férfiak, szeretnek sportos kiegészítőket hordani, ami feltűnő, harsány színekkel szokott társulni. Emberünk állásinterjúra készül, minden a helyén, csinos öltöny, vasalt ing, bizalomkeltő nyakkendő,ápolt cipő…. neonnarancssárga műanyag karkötő. Mit szúr ki az interjúztató hr-es? A lehengerlő mosolyát vagy a karkötőjét? Vagy temetésre indul, vagy gazdasági, jogi, politikai vonalon dolgozik. Ésszel kell hordani, ha visszatetszést nem szeretnénk kelteni, a szigorú szakmai öltözködési szabályzatot lazán értelmezve.

Annyit viselek amennyit akarok.

Meg kell tanulni, mi a sok, hol van a határ. Győződj meg róla, hogy ízléses ami rajtad van, mennyiségben is. Nem szabad elnyomnia a ruhát, ki kell egészítenie azt, hogy kiegyensúlyozott legyen a megjelenésed. (Mr.T a Szupercsapatból, már több mint sok :D) Itt is igaz a szakállas mondás: A kevesebb több. Öltönyhöz a fülbevaló nem megengedett.

Jobban szeretem ha nem szimmetrikus.

A kiegyensúlyozott szimmetria fontos. Az asszimmetria tereli a figyelmet és fárasztja a szemet. Művészi fokon lehet művelni, hétköznapian, szinte lehetetlen. A 2-3 nyaklánc is káoszt ébreszt, a  karkötőknél a stíluskavalkáddal ugyanez a helyzet. Zavarja a figyelmet, mert a középpontban a teljes “felszerelés” lesz, nem az egyes ékszerek. Ha karórát hordunk, a másik csuklónkon legyen karkötő, hogy tatani tudjuk az arányokat

Mindegy milyen színű, nekem tetszik.

Az előbb a fizikai egyensúlyt néztük, ennek folytatása a színbéli egyensúly. Ha a karóránk dominánsan fém, és ennek színe mondjuk arany, akkor az azt kiegészítő karkötőkön, karkötőkön megjelenő fém színek döntő többségének is azt kell tükröznie. Ezüsttel, bronzzal, ugyanez a helyzet. Ízlésesen, egy fémcsoportból válogatva.karkoto_2

 

A meg nem fogalmazott hibák, amiket csak az igazán bennfentesek látnak meg:

 

  • Azért áll bután a karkötő, mert a viselőjének bőrszínével nem harmonizál. Mindenkinek más a bőr színezete, vastagsága, erezettsége, tónusa. Az kevés hogy tetszik egy karkötő. Vajon passzol a bőrszínedhez is?

Háromféle bőrtípust különböztetünk meg a választás könnyítéséhez:

Meleg = zöld érfalak a kéz fejen, csuklón

Hideg = lilán vagy kéken erezett kézfej és csukló

Semleges = zöld, kék és lila erezet mindegyike látható

Ha sikerült felmérnünk melyik szín a hangsúlyos, ki is derítetted milyen színcsoportba tartozol, jöhet a karkötő kiválasztása:

A meleg bőrtípus szereti az aranyat, sárgarezet, vörösrezet, bronzot

A hideg bőrtípuson az ezüst, acél, fehér arany, platina, titán állnak jól

A semleges bőrszínre, bármi felvehető az előbbiek közül.

karkoto_1

  • Összhang hiánya az arányokban.

Szélsőséges példákat említve:  Fekete Lacin észrevehetetlen egy vékony szürke zsinór, Talmácsi Gábor pedig eldőlne egy 20 dekás ezüst karkötőtől.

Gyakorlati segítség:

  1. Akinek széles erős a csuklója, nagy a keze, válasszon nagy órát, széles karkötőt.
  2. Vastag ujjakra nagyobb gyűrű illik, vékonyra kisebb, keskenyebb.
  3. Alacsonyak vékonyabb, keskenyebb, kisebb ékszereket, karkötőket hordjanak.
  4. Akinek rövid a nyaka, hosszabb nyakláncot viseljen.

Az ékszerek, beszélnek. Elmondják mi az érdeklődési körünk, mit szeretünk, van-e párunk, házastársunk, harcolunk-e a klímaváltozás ellen, van-e kutyánk, mit sportolunk, és még ezer más dolgot. Elmondja helyettünk az életünk kis szeletét, beszélgetési alapot teremt ismeretlen társaságban is. Kommunikál. Pont azt teszi amit mi már lassan csak az interneten teszünk egymással.

karkoto_5Egy férfi ékszer nélkül, olyan akár egy szelet hús fűszer nélkül. Attól az étel még jó lehet, de fűszerrel mennyei. Ugyanez a helyzet a kiegészítőkkel is.

A karkötőnek helye van egy férfi ruhatárában.

Kerüld el a hibákat amiket felsoroltam, és merj  kísérletezni. Segítségükkel meg fogod találni a legkényelmesebb kiegészítőket, karkötőket, amik szabadidőben munkában a fűszereid lesznek.

Kezdésként nézz be IDE, hogy dönteni tudj merre indulj.

Képek forrása:pinterest.com
Share This