A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha illattal akarjuk elnyomni tesi kipárolgásainkat.

De mi most nem ezért gyűltünk itt össze, hanem egy kifinomultabb cél, a megfelelő kölni vagy parfüm kiválasztásáért.

Az illatunk kiválasztása, körültekintést igényel, mert 30 percbe telik mire kibontakozik és megtapasztalhatjuk a parfümök, kölnik teljes illatkínálatát. Nem szeretnénk használaton kívüli üvegeket gyűjtögetni a fürdőben, ezért is nézzük gyorsan mit tudunk tenni a legjobb eredmény érdekében.

Mi a cél?

A legjobb formánkat megkoronázni egy ellenállhatatlan illattal. Az axe pont ezt kínálja reklámjaiban, ezért van csupa Axe illatú férfi körülöttem is. A reklám mindent visz, de mi most ezt is figyelmen kívül fogjuk hagyni.

Szerencsére a legtöbb illatokat árusító üzlet, illatmintákkal csalogatja a vásárlókat, vagyis ki lehet próbálni. Mi is ezt fogjuk tenni.

Ki akarjuk deríteni, milyen kölcsönhatásba lépnek az illatok a saját természetes bőr illatunkkal, mert ez fogja segíteni a választást. Mivel mindenkinek különböző az orra, szaglása, nem biztos, hogy a legjobb út mástól véleményt kérni.

Azt se felejtsük, hogy az orrunk egymás után szagolva, csak 3 illatot tud megkülönböztetni, ezért nem érdemes több üveget kinyitni és szagolgatni, mert a negyediket már nem fogjuk tisztán érezni. Bár ennek a blokknak a feloldására szoktak kávét kitenni lezárt üvegben a parfümös pultok mellé. Próbáld ki egyszer, hátha neked bejön.

Válasszunk ki egy illatot, tegyük valahová a testünkre, saját orrunkkal elérhető helyre, majd távozzunk az üzletből.

Igen, távozunk, és nem veszünk semmit. Ezzel indul a tesztfutam. Menjünk társaságba, folytassuk a napunkat ahogy akarjuk, töltsünk egy kis időt a hozzánk legközelebb álló emberekkel. Mindezt azért, mert lehet, hogy nekünk tetszik az illat, de ha a párunknak nem, akkor nem dobtunk ki 30.000-et fölöslegesen az ablakon.

Ha elégedetlen vagy a kiválasztott illattal, irány a bolt, újabb illattal, újabb tesztfutam indul.

Ha elégedett vagy a választásoddal, akkor irány a bolt, mindenáron beszerezni a kiválasztott illatorgiát.

Hogyan  zajlik a választás technikailag?

  1. Keresd meg, hogy az illatpiramisnak mely illatait élvezed.
  2. Találd ki milyen szituációkban, helyeken szeretnéd viselni (igen az illatot is viseljük, mint a ruhát).
  3. Gondold végig kik fognak körülvenni az adott szituációkban.

Ezek fontos tényezők, mert ha például az irodában viselsz egy merész illatot, azt nem biztos, hogy a kollégák is értékelni fogják. Vonatkozik ez a téged körülvevő emberek sűrűségére is, mert lehet, hogy valaki allergiás, vagy nagyon érzékeny a szaglása valami miatt.

A végén a kölni választás úgy is rajtad múlik, de meg kell ismernünk és tiszteletben tartanunk, hogy másnak is van szaglása 🙂

Az illat tényezőktől eltekintve van más is ami megkülönbözteti a minőségi kölniket és parfümöket. Minél alacsonyabb a minősége, annál kevésbé hatásos az illata. Az ideális illat természetes összetevőkből készül és alacsony az alkohol tartalma. A szintetikus kölnik és a magas alkohol tartalmú termékek kárt tehetnek a bőrön, például ha nyakra kenjük, irritálhatja  borotválkozás után. Mindíg ellenőrizzük az összetevők listáját, hogy az allergiás reakció kockázatát minimumra csökkentsük, még azok számára is akik kapcsolatba kerülnek velünk.

 

Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, nézzünk néhány konkrét példát, pár klasszikus ajánlatot:

4711 Eau de Cologne

1772 óta létezik, a világ egyik legrégebbi és talán legértékesebb illata amit valaha készítettek. Jellemzői a citrusolajok, narancs, könnyű virágú rózsa, szantálfa. Használata irodában, hivatalos helyeken kifejezetten ajánlott.

Lorenzo Villoresi

Egy igen kifinomult orrú firenzei parfüm mester műve, akinek nevét is viseli. A fürdőszoba tisztaságának illatát viszi a bőrre.

Ermenegildo Zegna Intenso

Könnyű, friss dizájner  férfi illat, ideális az irodában, vagy társasági eseményeken. Mandarin, narancs, citrom és kardamom az elsődleges illata, amit cédrus írisz és vetiver követ.

Maison Martin Margiela Replica Jazz Club

Hagyományosan férfias, esti illat. Fa, dohány és bőr keveréke.

Homme Xerjoff

Már a neve is mutatja semmi kétséget nem hagy afelől, hogy kinek készült. Bőr, citrus, szegfűszeg, levendula, ilangilang, vetiver merész kombinációja. Elegáns és lenyűgöző, akár az üvege, és az ára.

Penhaligon Bienheim Bouquet

Az éjszaka illata, már több mint 100 éve készült. Férfias keveréke a citrus olajoknak, gazdag aromájú fűszereknek és az erdők illatának.

Előzmény:

  • A titok: A férfi kölni
  • A történet: parfüm ami kölni

 

Következik:

Így használd a Kölnit, hogy pozitív benyomást hagyj magad után.

 

 

Share This