bőrkabát1Frissen vásárolva egy férfi bőrkabát túl steril. Semmi múlt, nincs mondanivaló, még nem járt sehol. Gazdáján a sor, hogy mit tesz. Az időre bízza és vár, esetleg megteszi azt, amit egyes gyártók gépileg, személytelenül már képesek: patináz, betör.

Válaszd a legtartósabb bőrt.

Ahhoz, hogy be tudjuk törni a bőrkabátot, erősnek kell lennie, ellenállónak a mechanikai behatásokkal szemben. A báránybőr lágy, puha, luxust képvisel, lenyűgöző és fényűző. Szakító szilárdsága ellenben a lóbőrnek, kecskebőrnek, marhabőrnek van. A bőr nemtextil! Értem ezt úgy, hogy ha lyukad,vagy szakad, akkor nem tudod  bestoppolni. Mindennek nyoma marad, a karcolódásnak is. Fontos, hogy erős, tartós bőrt válassz, fényeset és ne velúrt,  amit viselni tudsz félelem nélkül.

Csak ésszel.

bőrkabát2

Bármit teszel a bőrkabáttal, annak hatása visszavonhatatlan. Nézz meg egy régi bőrkabátot, amit sokat hordtak. Nézd meg hol vannak rajta törések, melyik részén a legkopottabb. Ezek jellemzően a gallér, zseb, ujjak vége, könyök. A dörzsölődés, súrlódás ezeken a részeken hagyja a legtöbb nyomot. A bőr idővel így, vagy úgy de betörik, de nem biztos, hogy mi is azokon a helyeken szeretnénk azt, ahol az idő vasfoga is.

Elkapott egy könnyű eső.

A legtöbben fogják ilyenkor a bőr kabátot, és jó meleg helyre, fűtőtest közelébe, rosszabb esetben szárítógépbe teszik. A víz felpuhította a bőrt, lehetővé téve annak nyújtását, gyűrését, formálódását. Meleg helyen megszárad ugyan a bőr, de történik vele valami. Összemegy, mert élő szövet. Annak érdekében, hogy ezek a kellemetlen dolgok ne történjenek meg a drága bőrkabátoddal, tedd  a következőket: A gyengén megázott bőrkabátod, (csak a felülete ázott meg, de a bélésig nem ázott be), tedd széles végű vállfára. Olyanra ami kabátokhoz készül, ne  ing vállfa legyen. Tömd ki az ujjait egyszer a könyökéig, majd könyék fölött. Használhatsz párnát, törölközőt, bármilyen puha anyagot. A lényeg a két részlet, könyökben maradjon meg a ránc. Hagyd így amíg meg nem szárad, arra ügyelj, hogy ne érje közvetlen hő. Ezzel azt is elmondtam mi a módja a bőr kabát betörésének. Annyi a dolgod, hogy az esőt spriccelős vizes flakonra cseréled és annyira áztatod be vele a bőrt, hogy ne ázzon át. Amint megszárad kész a kívánt hatás. Azt azonban ne feledd,hogy ez lassú folyamat, eltart pár napig, légy türelmes. Ha gyorsítod nem a kívánt hatást éred el az biztos…

bőrkabát5Legyen kopott.

A bőrnek előnye is egyben, hogy mesterségesen öregíthető, koptatható. Ennek egyetlen titka van, olyan anyaggal kell dörzsölni ami nem szaggatja fel a felületet. Meglepő lehet, de erre a célra a konyhai mosogató fém “dörzsi” a legjobb. A csiszolópapír nem célszerű, pont az előbb említettek miatt. Ezt is lassan, folyamatos ellenőrzések közepette kell csinálni, mert nincs visszaút! A kabát is változik, az apróbb hibákat lassan elfedi az idő. Legcélszerűbb a bőrkabátot magadon viselve, esetleg vállfára akasztva nekiesni a műveletnek. Ahol dörzsölöd, ott puhulni fog a bőr, könnyebben ráncot vet, alakul.

Készen vagyunk, kezeljünk!

Fekete bőrkabát nem igényel folttisztítást. Minden más szín igen. Foltot eltüntetni házilag lehet szappanos vízzel, utána nagyon gyorsan leitatva a vizet puha ronggyal, papírtörlővel, de kevés szalmiák szesszel (ammónium-hidroxid szúrós szagú folyadék, fél liter kb 210 Ft ) fel tuningolva még hatékonyabb. Száradás után kenjük át az egész kabátot vékonyan vazelinnel. Tücsök fenek effektushoz verjük fel egy tojás fehérjét keményre, és azzal is dörzsöljük át a bőr kabátot.

A viselésnek párja nincs.

A bőrkabát üres vászonként kezdi életét. Az idő, és/vagy gazdája alakítja ki egyedi, utánozhatatlan, megismételhetetlen kinézetét. Minden karcolás, minden folt egy-egy  történetet mesél függetlenül attól, hogy az a bizonyos bőr kabát körbeutazta Magyarországot egy motoron, vagy meccsekre járt gazdájával. Egy bőr kabátnak mindig van története, van múltja és lesz jövője.

Tetszett? Kövess a facebook-on is.(bal felső sarok)

bőrkabátbőrkabát6

 

Share This